Ouderschapsbemiddeling

Ouderschapsbemiddeling tussen ouders, ouders en kind, ouders en grootouders. Ouderschapsbemiddeling is een vorm van bemiddeling in familiezaken...

De bemiddelaar helpt om te onderhandelen over het (groot-)ouderschap. Een ouderschapsbemiddeling is niet enkel bij een (echt-)scheiding of EOT, maar ook voor een tijdelijk apart te gaan wonen, een verandering in de situatie van het kind, een verhuis van een ouder, schoolkeuze, belangrijke gebeurtenis, … De ouderschapsbemiddeling kan een ruime onderhandeling zijn (het gezag, het verblijf en de alimentatie) of een zeer afgebakend onderwerp.

Ouderschapsbemiddeling resulteert in een ouderschapsplan. Dit is een plan of document waarbij ouders afspraken over de uitoefening over hun ouderschap vastleggen. Het is een steun in de rug en helpt een regeling uit te werken bij moeilijk te bespreken onderwerpen.

Tegenwoordig worden ook regelmatig stiefouderplannen opgemaakt. Deze ouderschapsplannen worden specifiek opgemaakt voor nieuw-samengestelde gezinnen.